Allium giganteum – czosnek olbrzymi


Allium giganteum – czosnek olbrzymi
Allium giganteum – czosnek olbrzymi

Dekoracyjność: Ogromne fioletowe, letnie kwiatostany. Najwyższy z uprawianych czosnków.

Pochodzenie: Pochodzi z Himalajów, gdzie jest rośliną stepową.

Opis: Jest to roślina o cebulach wieloletnich, okrytych jasną łuską zewnętrzną. Wysokość do 150 cm. Liście tworzą rozetę, są szerokie, wywinięte i leżące na podłożu. Liście mają kolor niebieskawy. Kwiaty drobne, fioletowe, zebrane w duże zbite i główkowate baldachy na wierzchołku nagiego, grubego pędu kwiatostanowego. Kwitnienie w VI-VIII. Po kwitnieniu liście stopniowo żółkną i zasychają. Jeżeli nie przytniemy przekwitłych kwiatów, to w ich miejsce pojawia się owoc – torebka wypełniona nasionami.

Wymagania: Doskonale rośnie w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych, na glebach przepuszczalnych, lekkich, bogatych w wapń.

Uprawa: Cebule sadzi się do gruntu we IX-X. Przed zimą warto przykryć cebule warstwą kory lub słomy. Wykopywanie późnym latem, najlepiej co 4-5 lat. Cebule wymagają przechowywania w miejscu przewiewnym i suchym.

Zastosowanie: Doskonale nadaje się do tworzenia grup jednogatunkowych na letnich rabatach. Doskonale nadaje się na kwiat cięty. Owocostany wykorzystuje się do suchych kompozycji.

Rozmnażanie: Roślina tworzy dużo cebulek przybyszowych, dzięki którym można łatwo rozmnożyć ten gatunek. Rośliny kwitną po 2-3 latach. Ponadto można wysiewać nasiona (XII-III pod osłonami lub w IV do gruntu). Nasiona wschodzą w temperaturze ok 10-15oC. Pikujemy kępkami. Kwitnące rośliny uzyskujemy po 3 latach.


POZOSTAŁE GATUNKI CEBULOWE:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.