Amaranthus paniculatus – szarłat wiechowaty

Amaranthus paniculatus – szarłat wiechowaty


Amaranthus paniculatus - szarłat wiechowaty
Amaranthus paniculatus – szarłat wiechowaty

Pochodzenie: Prawdopodobnie Indie Wschodnie.

Wysokość: 40-150 cm

Pędy i liście: Pędy często czerwono zabarwione, silnie rozgałęzione, gęsto ulistnione, liście duże, w kształcie rombu.

Kwiaty: Ciemnoczerwone, zebrane na wierzchołkach w gęste wzniesione kłosy.

Nasiona: Czarne, kuliste, mocno błyszczące (1500-2000 sztuk/1g).

Wymagania: Stanowisko słoneczne i ciepłe, gleba próchniczna, wapienna. W czasie suszy wymaga podlewania.

Zastosowanie: Rabaty, kwiat cięty (długo utrzymuje trwałość w wazonie), suche bukiety. Stanowi doskonałe tło dla niższych roślin kwietnikowych, np. dla aksamitek. Odmiany wysokie można stosować jako żywopłoty. Bardzo modna obecnie roślina jadalna i lecznicza. Bezglutenowa mąka z amarantusa wykorzystywana była już przez Inków, obecnie chętnie wykorzystywana w tzw. zdrowej kuchni. Nasiona zawierają m.in. cenne aminokwasy egzogenne, są cennym zamiennikiem zbóż (brak glutenu), mają też właściwości antyoksydacyjne wykorzystywane w medycynie i kosmetyce.

Uprawa: Wysiew do półciepłego inspektu w III/IV (kiełkowanie w temp. ok. 20oC) lub bezpośrednio do gruntu na początku V. Sadzimy na miejsce stałe w końcu V w rozstawie 40 cm x 50 cm.


POZOSTAŁE GATUNKI:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *