Amaranthus caudatus – szarłat zwisły, lisi ogon


Amaranthus caudatus - szarłat zwisły, lisi ogon
Amaranthus caudatus – szarłat zwisły, lisi ogon

Dekoracyjność: Stanowi mocny akcent na letnich rabatach. Już z daleka widać jego oryginalny wydłużony kwiatostan o wyjątkowo mocnej barwie. Coraz większym powodzeniem cieszą się odmiany o szkarłatnych liściach, a także o zielonych kwiatostanach.

Pochodzenie: Rośnie dziko w Azji Środkowej i Afryce.

Wysokość: 60-100 cm

Opis: Pędy ma ciemnoczerwone, rozgałęzione, gęsto ulistnione. Liście w kształcie rombu, często czerwono nabiegłe. Kwiaty są drobne zebrane, w długie, zwisające, amarantowe kłosowate kwiatostany („lisie ogony”). Kwitnienie w VI-IX.

Nasiona: Drobne, jasnobrązowe, z ciemniejszą obwódką, błyszczące (1500-2000 sztuk/1g).

Wymagania: Lubi stanowisko słoneczne i ciepłe i dość żyzną, stale lekko wilgotną glebę, choć dobrze znosi krótkotrwałe susze i upały.

Zastosowanie: Rabaty, kwiat cięty (długo utrzymuje trwałość w wazonie), suche bukiety. Stanowi doskonałe tło dla niższych roślin kwietnikowych, np. dla aksamitek. Odmiany wysokie można stosować jako żywopłoty. Bardzo modna obecnie roślina jadalna i lecznicza. Bezglutenowa mąka z amarantusa wykorzystywana była już przez Inków, obecnie chętnie wykorzystywana w tzw. zdrowej kuchni. Nasiona zawierają m.in. cenne aminokwasy egzogenne, są cennym zamiennikiem zbóż (brak glutenu), mają też właściwości antyoksydacyjne wykorzystywane w medycynie i kosmetyce.

Uprawa: Wysiew do półciepłego inspektu w III/IV (kiełkowanie w temp. ok. 20oC) lub bezpośrednio do gruntu na początku V. Sadzimy na miejsce stałe w końcu V w rozstawie 40 cm x 50 cm.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.