Calendula officinalis – nagietek lekarski


Calendula officinalis - nagietek lekarski
Calendula officinalis – nagietek lekarski

Dekoracyjność: Jest to jedna z najlepszych roślin ogrodowych dla początkujących ogrodników. Można by powiedzieć – sama się wysiewa, sama rośnie, sama kwitnie do mrozów (a nie przymrozków!), a jeszcze na dodatek nieźle smakuje i leczy.

Pochodzenie: Rośnie dziko w Basenie Morza Śródziemnego.

Wysokość: 20-70 cm

Opis: Ma sztywne, szorstkie, lepkie i owłosione pędy, liście są jasnozielone lancetowane i też owłosione. Kwiaty są w różnych odcieniach pomarańczu i żółci, są to typowe dla roślin astrowatych koszyczki, w zależności od odmiany mogą być pojedyncze, półpełne lub pełne. Kwitnienie jest bardzo długie, bo aż do pierwszych mrozów (zdarzają się kwitnące okazy nawet w styczniu).

Nasiona nagietka mają bardzo charakterystyczny kształt
Nasiona nagietka mają bardzo charakterystyczny kształt

Nasiona: Dość duże, jasnobrązowe, zagięte niełupki, pokryte ostrymi wyrostkami (130-170 sztuk/1g).

Wymagania: Stanowisko słoneczne, gleba żyzna, przepuszczalna, na słabszej glebie też sobie poradzi, ale słabiej kwitnie. Nie lubi mokrego i deszczowego lata – łatwo jest wtedy porażany przez mączniaka i słabiej kwitnie. Najlepiej rośnie na glebach obojętnych lub lekko zasadowych.

Zastosowanie: Przede wszystkim jest doskonałą rośliną kwietnikową, obwódkową i pojemnikową. Świetnie prezentuje się w ogrodach wiejskich i naturalistycznych. Kwiaty nadają się do świeżych bukietów. Nagietek jestrośliną leczniczą od wieków wykorzystywaną zarówno zewnętrznie (maści i napary na stany zapalne), jak i wewnętrznie (na zakażenia wirusowe i bakteryjne). W kosmetyce dodawany jest jako kojący składnik maści, kremów itp.  Jest też cenną rośliną przyprawową – płatki kwiatów można dodawać do sałatek (ładna barwa i zawartość witaminy A), stanowi namiastkę żółtego barwnika – szafranu. Wytwarza dużą liczbę gęstych korzeni, dzięki czemu poprawia strukturę gleby (ceniony nawóz zielony). Ponadto odstrasza pasożytnicze nicieni. W związku z tym jest doskonałym przedplonem pod warzywa.

Uprawa: Wysiew do gruntu od IV do VI, można też wysiewać na jesieni. Siewki należy przerwać (zostawiamy w rozstawie 25 cm x 30 cm). Warto powtórzyć wysiew co 4 tygodnie, dzięki czemu będziemy się cieszyć kwitnieniem nagietka aż do mrozów. Warto też systematycznie usuwać przekwitnięte kwiatostany, co przyczyni się do wydłużenia kwitnienia i nie zawiązywania i rozsiewania nasion.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.