Cocos nucifera – kokos właściwy, palma kokosowa

Pochodzenie: Prawdopodobnie południowo-wschodnia Azja, strefa tropikalna

Wysokość: W warunkach domowych dorasta do ok. 300 cm, w naturze dorasta do 30 metrów.

Pędy i liście: Wytwarza prostą pojedynczą kłodzinę, z bliznami po liściach na całej długości. Liście szerokie, złożone z lancetowatych rozchylających się listków.

Kwiaty: Rozdzielnopłciowe, niepozorne, kremowo białe, zebrane w wiechowate kwiatostany w kątach liści.

Owoce: Ogromne brązowe pestkowce nazywane orzechami kokosowymi. Z orzechów tych pozyskuje się włókno kokosowe, miąższ, olej kokosowy oraz mleczko kokosowe. Mimo swojej masy orzechy kokosowe bez problemu utrzymują się na wodzie i w ten sposób są transportowane przez wody oceanów i zasiedlają coraz to nowe rejony strefy tropikalnej.

Wymagania i uprawa: Gatunek bardzo wymagający. Dobrze rośnie tylko w bardzo dobrze oświetlonych pomieszczeniach, ale nie znosi bezpośredniego działania promieni słonecznych. Podłoże powinno być próchniczne, stale wilgotne. Lubi systematyczne podlewanie, nawożenie i zraszanie liści. Warto postawić doniczkę z palmą kokosową na podstawce z kamyczkami i wodą, aby zwiększyć wilgotność powietrza wokół rośliny. Wymaga wysokiej temperatury powietrza i podłoża, najlepiej czuje się temp. powyżej 22oC. Kokos szczególnie cierpi zimą w suchych ogrzewanych mieszkaniach, liście jego wtedy marnieją, usychają, często są atakowane przez przędziorki i tarczniki. Niestety roślina wytrzymuje w naszych mieszkaniach najczęściej 1-2 lata.

Zastosowanie: Do mini szklarni, ogrodów zimowych, na okna kwiatowe, do dobrze oświetlonych, zawsze ciepłych i wilgotnych łazienek.

Rozmnażanie: Przez nasiona wiosną


Inne gatunki doniczkowe:

{module Artykuły-doniczkowe}


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *