Cornus mas – dereń jadalny


Cornus mas - dereń jadalny
Cornus mas – dereń jadalny, kwiaty

Pochodzenie: Europa południowa i środkowa (także Polska), Azja zachodnia, Armenia, porasta widne lasy dębowe i grabowe.

Dekoracyjność: Wczesnowiosenne żółte kwiaty, czerwone zabarwienie liści jesienią, czerwone owoce.

Cornus mas - dereń jadalny, owoce
Cornus mas – dereń jadalny, owoce

Opis: Krzew lub niskie drzewko. Drewno bardzo twarde. Pędy zielone, od słonecznej strony lekko zaczerwienione. Wyraźnie widoczne pączki liściowe i kwiatowe. Liście jajowate, z wyraźnym unerwieniem, dolna strona lekko owłosiona, na jesieni przebarwiają się na czerwono. Kwiaty drobne, żółte, zebrane w niewielkie baldaszki, ukazują się przed rozwojem liści (III-IV), są nieprzyjemnie pachnące, miododajne, widoczne z daleka. Owoce ciemnoczerwone, błyszczące, elipsoidalne, z twardą pestką w środku, bardzo cenione w przemyśle spożywczym.

Żywopłot z derenia jadalnego
Żywopłot z derenia jadalnego
Stary okaz derenia jadalnego
Stary okaz derenia jadalnego

Wymagania: Gleby przeciętne, najlepiej wapienne, żyzne i głębokie,  miejsce słoneczne do półcienistego (lecz wtedy słabiej kwitnie i owocuje). Odporny na mrozy i zanieczyszczenie powietrza. Dobrze znosi suszę. Starsze okazy nie lubią przesadzania.

Zastosowanie: Cenny krzew miododajny, owocowy, ceniony także przez tokarzy ze względu na twarde drewno. Dobrze nadaje się na strzyżone żywopłoty. Pędy nadają się do pędzenia wczesną wiosną. Owoce są surowcem do sporządzania dżemów, galaretek, syropów, konfitur, nalewek – przerastają smakiem wiśnie! Można też spożywać surowe owoce, ale dopiero po opadnięciu, gdy są przejrzałe i miękkie. Sadzony w parkach i zadrzewieniach krajobrazowych, pojedynczo lub po kilka na obrzeżach drzew.

Rozmnażanie: Wysiew nasion bezpośrednio po zbiorze lub stratyfikacji, sadzonki zielne, odkłady.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.