Crocosmia x crocosmiiflora – krokosmia ogrodowa, montbrecja, cynobrówka

Crocosmia x crocosmiiflora – krokosmia ogrodowa, montbrecja, cynobrówka


Crocosmia x crocosmiiflora – krokosmia ogrodowa
Crocosmia x crocosmiiflora – krokosmia ogrodowa

Dekoracyjność: Bulwiasta bylina niezimująca w gruncie o jaskrawych kwiatach pojawiających się późnym latem i jesienią.

Pochodzenie i opis: Jest to mieszaniec gatunków dziko rosnących w Afryce Południowej. Jest kuzynką mieczyka i frezji. Wytwarza bulwy zaopatrzone w korzenie kurczliwe (podobnie jak mieczyk). Korzenie te kurcząc się wciągają roślinę głębiej i umożliwiają powstawanie nowych bulw nad bulwą mateczną. Dorasta do 80 cm i tworzy kępy trawiastych liści. Z kępy tej wyrastają w drugiej połowie lata (k. VII – IX) nagie pędy kwiatostanowe z kwiatami zebranymi w jednostronne grona podobne do gron frezji. Kwiaty, w zależności od odmiany, mają różne odcienie żółci, pomarańczu i czerwieni (barwy ognia). Kwiaty są pachnące i przyciągają motyle (w warunkach naturalnego występowania – kolibry).

Wymagania i uprawa: Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i ciepłych, choć dobrze znosi półcień. Wymaga gleby dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej, o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym. W czasie długotrwałej suszy wymaga podlewania. Co do zimowania montbrecji, to zdania są mocno podzielone. Wiem z doświadczenia, że niektóre odmiany (niestety te o małych, niezbyt barwnych kwiatach) są w stanie przezimować pod przykryciem w ogrodzie (okolice Warszawy), inne (niestety te ładniejsze) musimy co roku wykopywać i ich bulwy przechowywać w pomieszczeniu, podobnie jak mieczyki. Bulwy wykopujemy po pierwszych przymrozkach, gdy liście już uschną i po obsuszeniu i oczyszczeniu przechowujemy na sucho w pomieszczeniu o temp. ok. 5-8oC. Do gruntu sadzimy w IV/V.

Rozmnażanie: Przez oddzielanie bulw potomnych, przez wysiew nasion.

Zastosowanie: Doskonała roślina na późno letnie rabaty. Nadaje się do sadzenia w pojemnikach. Doskonały kwiat cięty, może stać w wazonie nawet 2 tygodnie.


Pozostałe gatunki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *