Pielęgnacja trawnika po zimie

Wiosna to szczególnie ważny czas, wpływający na późniejszy wygląd trawnika. Co zatem należy zrobić w kwietniu, po ustąpieniu śniegu i w jakiej kolejności?
  1. wygrabienie trawnika - usunięcie resztek liści i gałęzi, wygrabienie uschniętych źdźbeł
  2. koszenie na wysokość ok. 3 cm.Koszenie trawnika
  3. aeracja trawnika (napowietrzenie) - polega na nakłuwaniu pionowym korzeni trawnika na głębokość 8-10 cm, wykonuje się ją za pomocą specjalnej maszyny tzw. aeratora (maszyna z kolczastym wałem), widłami lub specjalnymi kolczatkami nakładanymi na buty. Celem aeracji jest napowietrzenie i rozluźnienie gleby w zasięgu korzeni traw, zwiększenie masy korzeni traw oraz ułatwienie przenikania wody i nawozów w okolice korzeni. Aerację można wykonywać parę razy w sezonie, szczególnie na trawnikach intensywnie wykorzystywanych, po dwóch latach użytkowania.
  4. wertykulacja trawnika (nacinanie) - polega na nacinaniu pionowym korzeni trawnika na głębokość ok. 7 cm, wykonuje się za pomocą specjalnej maszyny tzw. wertykulatora (maszyna posiadająca tnące ostrza). Podczas wertykulacji następuje oczyszczenie trawnika z mchu, filcu i starych liści traw. Wertykulacja przebiega najefektywniej, gdy gleba jest dostatecznie wilgotna. Zabieg ten warto powtórzyć jesienią.Wertykulację wykonuje się pierwszy raz po 2-3 latach od założenia trawnika (jest to zabieg dość gwałtowny i mógłby spowodować wyrywanie lekko zakorzenionej trawy).
  5. piaskowanie - podsypywanie trawnika średnioziarnistym piaskiem, zwiększającym przepuszczalność podłoża i niwelującym nierówności terenu. 
  6. nawożenie trawnika - rozsypanie nawozów organicznych (np. kompost) lub mieszanek mineralnych w ilości ok. 1 kg/100 m 2 (jedna z trzech dawek rocznych), można zamiast tego zastosować nawóz o spowolnionym działaniu (np. Osmocote), który uwalnia się stopniowo przez 6 miesięcy.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME

Galeria zdjęć

roślin ozdobnych

camera