Houttuynia cordata – houtujnia sercowata

Houttuynia cordata – houtujnia sercowataObecnie bardzo modna i chętnie sadzona roślina bagienna, która równie dobrze wygląda nad brzegami oczek wodnych jak i na wilgotnych rabatach. Główną ozdobą houtujnii są sercowate liście, zielone u gatunku, a różnobarwne u odmiany „Chamaeleon”. Wzrok przyciągają także utworzone z tych roślin niskie dywany.


Pochodzenie i opis: Rośnie dziko na bagnach w Chinach, Himalajach i na Kaukazie. Wysokość do 50 cm. Wytwarza białe, długie, daleko sięgające kłącza o charakterystycznym zapachu. Dzięki tym kłączom bardzo silnie się rozrasta i staje się nieproszonym gościem w różnych częściach ogrodu. Tworzy kobierzec. Liście ma sercowate. W Polsce znana tylko jedna odmiana - „Chameleon” - o liściach z kremowymi i czerwonymi przebarwieniami. Kwiaty są niepozorne, żółte, zebrane w niewielkie kłosy wsparte na białych podkwiatkach. Kwitnienie w VI. Owocem jest torebka. Wytwarza bardzo drobne nasiona. Gatunek ten zaczyna wegetację późną wiosną.Houttuynia cordata – houtujnia sercowata

Wymagania: Dobrze rośnie na stanowisku słonecznym lub lekko ocienionym. Szczególnie wrażliwa na niedobór światła jest odmiana „Chamaeleon”, która w cieniu traci kolory. Gleba musi być stale wilgotna, próchniczna, z dużą domieszką torfu. Na mokrych stanowiskach rośliny są wyższe. Gatunek dość wrażliwy na mróz.

Uprawa: Koniecznie trzeba rośliny dobrze okryć na zimę.

Rozmnażanie: Przez sadzonki kłączowe, przez podział wiosną. Można też pokusić się o wysiew nasion.

Zastosowanie: Doskonała roślina do obsadzania brzegów oczek wodnych, strumieni i podmokłych terenów, także na wilgotne rabaty. W Chinach charakterystyczny zapach i smak kłączy wykorzystuje się do przyprawiania sałatek. Liście można jeść na surowo lub gotowane i przetarte jak szpinak.


Podobne artykuły:


Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME

Galeria zdjęć

roślin ozdobnych

camera