Kasztanowiec i kasztan


Kasztanowiec czy kasztan to w naszym codziennym języku to samo. Podczas zbierania kasztanów w parku nikt z nas nie zastanawia się czy są to owoce kasztanowca czy kasztana. Dopiero zestawienie liści, kwiatów i owoców kasztana i kasztanowca daje sporo do myślenia – są to gatunki wyglądające zupełnie inaczej i mające zupełnie inne wymagania.


A oto różnice między tymi dwoma gatunkami, widoczne gołym okiem:

  1. Liście – u kasztanowca dłoniasto złożone, duże, rozłożyste, u kasztana pojedyncze, wydłużone, ząbkowane, skórzaste;
  2. Kwiaty – u kasztanowca obupłciowe, zebrane w dostojne kwiatostany, kwiaty biało różowe, bardzo ozdobne, kwitnie na początku V, u kasztana rozdzielnopłciowe, mniej ozdobne, żeńskie drobne i prawie niewidoczne, męskie zebrane w długie kremowe kwiatostany, kwitnienie znacznie późniejsze, w VI-VII;
  3. Owoce – zarówno kasztanowiec jak i kasztan wytwarzają brązowe owoce w kolczastej łupinie, owoce kasztana są jadalne, kasztanowca niejadalne, łupina kasztana jest bardzo kłująca, kasztanowca dużo mniej.

Kwitnący kasztanowiec biały

Drzewo maturzystów, które w potocznym słownictwie nazywamy kasztanem to naprawdę kasztanowiec biały (Aesculus hippocastanum).

Kasztanowiec biały, młode „kasztany”

Jest przybyszem z Półwyspu Bałkańskiego, choć wielu Polaków uważa je za swoje. Do Polski został sprowadzony w XVII w. i tak dobrze poczuł się w naszym klimacie, że do XX w. było mu u nas jak na Bałkanach. Obecnie zaczyna nam chorować (a właściwie poddaje się szkodnikowi – motylowi szrotówkowi kasztanowcowiaczkowi), a także reagować na coraz większe zanieczyszczenie powietrza.


Kwitnący kasztan jadalny
Kolczaste łupiny owoców kasztana jadalnego

Kasztan jadalny (Castanea sativa) jest dużo rzadziej spotykany w polskich parkach i ogrodach ze względu na jego słabszą mrozoodporność. Jest drzewem amatorskim, spotykanym przede wszystkim w kolekcjach dendrologicznych w arboretach i ogrodach botanicznych. Nie kwitnie tak pięknie jak „nasz” kasztanowiec, nie ma dłoniastych liści, a jedyne co łączy te dwa rodzaje to podobne brązowe owoce w zielonych kolczastych łupinach.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.