Matthiola incana – lewkonia letnia

Matthiola incana – lewkonia letnia


Matthiola incana – lewkonia letnia
Matthiola incana – lewkonia letnia

Pochodzenie: Basen Morza Śródziemnego i Wyspy Kanaryjskie, gdzie jest byliną.

Wysokość: W zależności od odmiany – nawet do 100 cm.

Pędy i liście: Pędy mniej lub bardziej rozgałęzione (zależnie od odmiany), liście wydłużone, szarozielone, miękko owłosione.

Kwiaty: Zebrane w groniaste kwiatostany, pojedyncze, półpełne lub pełne, o pastelowych barwach, przyjemnie pachnące. Kwitnienie w VI-IX. Szczególnie chętnie uprawiane są odmiany pełne, choć ostatnio zauważa się większe zainteresowanie florystów odmianami pojedynczymi. Osobniki o kwiatach pełnych można selekcjonować już w fazie siewki, gdyż rośliny takie mają jasnozielone lub żółtawe liścienie (rośliny o kwiatach pojedynczych mają liścienie ciemnozielone).

Nasiona:  Dość duże, płaskie, brązowe zebrane w owocu typu łuszczyna (500-600 sztuk/1g).

Wymagania: Gleby żyzne, gliniaste, najlepiej wapienne, umiarkowanie wilgotne. Stanowisko słoneczne.

Zastosowanie: Przede wszystkim jako kwiat cięty (wyrwane z korzeniami i włożone tak na kilka godzin do wody przed ostatecznym przycięciem korzeni są świeże nawet do 10 dni). Ponadto doskonała do tworzenia grup ogrodowych oraz na letnie rabaty.

Uprawa: Wysiew nasion w II-III do pojemników w szklarni lub ciepłego inspektu (temperatura ok. 20oC). Kiełkowanie po ok. 10-14 dniach.  Siewki pikujemy, a następnie doniczkujemy. Siewki powinny być podlewane umiarkowanie, gdyż nadmiar wilgoci powoduje rozwój chorób grzybowych. Wysadzanie na miejsce stałe na początku V w rozstawie 10-30×15-40 cm (w zależności od odmiany). Wymaga regularnego podlewania i nawożenia.


Pozostałe gatunki:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *