Nigella damascena – czarnuszka damasceńska


Nigella damascena - czarnuszka damasceńska
Nigella damascena – czarnuszka damasceńska

Dekoracyjność: Kwiaty zaopatrzone w kołnierzyk liści podkwiatkowych, owoce nadające się do zasuszania.

Pochodzenie: Basen Morza Śródziemnego

Wysokość: do 50 cm

Opis: Pędy i liście są jasnozielone. Pędy są  wzniesione, rozgałęzione, gęsto ulistnione. Liście pierzaste, bardzo delikatne, „koperkowate” będące dużą ozdobą rośliny. Kwiaty są najczęściej niebieskie, rzadziej różowe i białe, osadzone pojedynczo  na wierzchołku pędu kwiatostanowego, otoczone charakterystycznym „kołnierzem” postrzępionych liści podsadkowych. Kwitnie w VII-VIII. Owocem jest mieszek przypominający makówkę (patrz zdjęcie obok), doskonały do suchych bukietów.

Nasiona: Niewielkie, lekko kanciaste, intensywnie czarne (stąd nazwa), jadalne. (450-600 sztuk/1g).

Nigella damascena - czarnuszka damasceńska, owoc
Nigella damascena – czarnuszka damasceńska, owoc

Wymagania: Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym i ciepłym. Dobrze czuje się na przeciętnej glebie ogrodowej, przepuszczalnej i zasobnej w składniki pokarmowe. W czasie suszy wymaga systematycznego podlewania. Wytwarza palowy system korzeniowy i nie znosi przesadzania.

Zastosowanie: Oryginalna roślina na kwietniki,na kwiat cięty (kwiaty długo utrzymują świeżość w wazonie), owoce są doskonałe na suche bukiety. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w kuchni (tzw. czarny kminek) ze względu na ich ostry smak i zapach oraz bardzo bogaty skład witaminowy i mineralny (szczególnie często dodawana do pieczywa). Jest też cenną rośliną leczniczą i kosmetyczną.

Uprawa: Wysiew do gruntu w III-IV. Konieczne jest przykrycie nasion ziemią, gdyż kiełkują wyłącznie w ciemności. Warto dosiewać kolejne partie nasion co 2 tygodnie do końca V, dzięki czemu uzyskamy kwitnące rośliny do jesieni.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.