Papaver orientale – mak wschodni, mak turecki


Papaver orientale - mak wschodni, mak turecki
Papaver orientale – mak wschodni, mak turecki

Pochodzenie i opis: Pochodzi z Kaukazu i Iranu, gdzie rośnie na skalistych, suchych, zadarnionych górskich powierzchniach. Wysokość do 90 cm. Wytwarza gruby, mięsisty i sięgający głęboko palowy korzeń. Tworzy szeroką kępę, wymagającą niekiedy podpierania. Liście duże, głęboko wcinane, owłosione, powoli zanikają po kwitnieniu i na rabacie robi się wtedy brzydka dziura. Dopiero na jesieni pojawiają się nowe rozety liści. Kwiaty typowe dla maków, czerwone lub w innych barwach zależnych od odmiany, osadzone pojedynczo na sztywnej, wzniesionej łodydze. Kwitnienie na początku lata (V-VI). Owoce – typowe dla maków makówki. Gatunek długowieczny. Roślina zawiera trujący sok mleczny.

Papaver orientale - mak wschodni, mak turecki, makówka
Papaver orientale – mak wschodni, mak turecki, makówka

Wymagania: Stanowisko nasłonecznione, suche i ciepłe. Gleba sucha, lekka, dobrze zdrenowana. Na glebie podmokłej i ciężkiej palowe korzenie łatwo zagniwają. Niezupełnie wytrzymały na mrozy.

Uprawa: Grubo okryć, zwłaszcza w pierwszym roku po posadzeniu. Przy braku okrycia przemarza górna część mięsistych korzeni, natomiast dolna część (do 100 cm wgłąb ziemi) bardzo ładnie wybija z licznych oczek. Przesadzanie należy przeprowadzać albo wczesną wiosną, albo w drugiej połowie lata, choć zasadniczo nie lubi przesadzania ze względu na grube, kruche i długie korzenie. Wysokie odmiany wymagają palikowania. Po kwitnieniu ściąć pędy, aby pobudzić roślinę do ponownego wzrostu. Regularnie zasilać nawozami mineralnymi.

Rozmnażanie: Przez wysiew nasion jesienią (rośliny tak otrzymane mają kwiaty różnobarwne). Przez sadzonki korzeniowe sporządzane jesienią lub zimą.

Zastosowanie: Na rabaty, do grup ogrodowych i parkowych. Nie należy stosować w miejscach eksponowanych, aby nie rzucała się w oczy dziura po przekwitniętych roślinach. Stosowany też na kwiat cięty, choć w wazonie jest nietrwały.


POZOSTAŁE GATUNKI:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *