Pikowanie siewek roślin ozdobnych


Jest najbardziej praco- i czasochłonnym zabiegiem przy produkcji rozsady.

Pikowanie to przesadzanie młodych siewek, które wykształciły pierwsze liście właściwe. Zabieg ten po pierwsze pozwala na rozsadzenie gęstych wysiewów, zwiększa ilość składników odżywczych i światła przypadających na jedną roślinę, ale przede wszystkim powoduje uszkodzenie korzenia głównego i rozwój wielu korzeni bocznych.

Prawidłowo wykonane pikowanie sprawia, że rośliny wykształcają bardzo silny system korzeniowy. Pikowania nie powinno się stosować dla roślin, które wytwarzają jeden główny korzeń (korzeń palowy) – np maki, łubiny. Nasiona takich roślin wysiewamy bezpośrednio do pojemników docelowych i unikamy przesadzania tych roślin. Natomiast rośliny łatwo regenerujące system korzeniowy dobrze reagują na pikowanie i powinno się ten zabieg wykonywać.

Do pikowania używamy specjalnych pikowników – można je kupić w sklepach ogrodniczych, albo dobrze zaostrzonych kołeczków.

  1. Pikownikiem podważamy korzenie siewki, trzymając jednocześnie palcami za liścienie.
  2. Uszczykujemy najdłuższe korzenie, ale nie niszczymy bryłki korzeniowej.
  3. Wykonujemy dołek pikownikiem.
  4. Umieszczamy w dołku system korzeniowy siewki, uważając aby nie podwijać korzeni.
  5. Wbijamy pod kątem pikownik tuż obok siewki i przesuwamy go w kierunku rośliny, nagarniając podłoże na  korzenie.
  6. Wyrównujemy miejsce po wbitym pikowniku.
  7. Po przepikowaniu pełnego pojemnika podlewamy podłoże delikatnym strumieniem wody.

(Rysunek: Podgórska A., Pomirska H.: Działka szkolna, WS, 1963)


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

67 + = 77