Sambucus nigra - bez czarnyPochodzenie: Europa (także Polska), Afryka północna, Azja Zachodnia.

Dekoracyjność: Kwiaty, owoce.

Opis: Krzew lub małe drzewo do 10 m. Pędy z białym gąbczastym rdzeniem. Liście pierzaste, brzegiem ząbkowane, pod spodem lekko owłosione. Kwiaty drobne, kremowe, zebrane w płaskie baldachy, nieprzyjemnie pachnące. Kwitnienie w V-VI. Owoce czarne, błyszczące, soczyste. Cała roślina nieprzyjemnie pachnie. Krzew szybko rosnący.

Wymagania: Najlepiej i najszybciej rośnie na żyznych, wapiennych, wilgotnych i próchnicznych glebach, ale ma duże zdolności przystosowawcze. Doskonale znosi nawet silne ocienienie. Znosi zasolenie gleby i zanieczyszczenie powietrza.

Zastosowanie: Doskonale znosi warunki miejskie. Sadzony w parkach pod Sambucus nigra - bez czarnydrzewami, w nasadzeniach krajobrazowych, pasach śródpolnych, przy zabudowaniach wiejskich (łatwo się rozsiewa przy zabudowaniach – roślina ruderalna, często uporczywy chwast). Stosowany do rekultywacji terenów poprzemysłowych. Cenny gatunek dla przemysłu zielarskiego i spożywczego – zarówno kwiaty jak i owoce stosowane są do wyrobu dżemów, konfitur, nalewek, soków, win. Owoce są chętnie zjadane przez ptaki.

Rozmnażanie: Wysiew nasion jesienią lub po stratyfikacji, sadzonki zielne i zdrewniałe.

Odmiany:

  • `Aurea` – liście złociste;

  • `Laciniata` – liście postrzępione


Inne drzewa i krzewy:

{module Artykuły-drzewa i krzewy}


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *