Sambucus nigra – bez czarny


Sambucus nigra - bez czarny
Sambucus nigra – bez czarny

Sambucus nigra – bez czarny zachwyca przede wszystkim swoimi granatowymi owocami zebranymi w wielkie baldachy. Wiosną cały obsypany jest z kolei białymi, charakterystycznie pachnącymi kwiatami.

Pochodzenie: Europa (także Polska), Afryka północna, Azja Zachodnia.

Opis: Krzew lub małe drzewo do 10 m. Pędy z białym gąbczastym rdzeniem. Liście pierzaste, brzegiem ząbkowane, pod spodem lekko owłosione. Kwiaty drobne, kremowe, zebrane w płaskie baldachy, nieprzyjemnie pachnące. Kwitnienie w V-VI, później niż bez koralowy. Owoce czarne, błyszczące, soczyste. Cała roślina nieprzyjemnie pachnie. Krzew szybko rosnący.

Sambucus nigra - bez czarny jest ozdobny także z kwiatów
Sambucus nigra – bez czarny jest ozdobny także z kwiatów

Wymagania: Najlepiej i najszybciej rośnie na żyznych, wapiennych, wilgotnych i próchnicznych glebach, ale ma duże zdolności przystosowawcze. Doskonale znosi nawet silne ocienienie. Znosi zasolenie gleby i zanieczyszczenie powietrza.

Zastosowanie: Doskonale znosi warunki miejskie. Sadzony w parkach pod drzewami, w nasadzeniach krajobrazowych, pasach śródpolnych, przy zabudowaniach wiejskich (łatwo się rozsiewa przy zabudowaniach – roślina ruderalna, często uporczywy chwast). Stosowany do rekultywacji terenów poprzemysłowych. Cenny gatunek dla przemysłu zielarskiego i spożywczego – zarówno kwiaty jak i owoce stosowane są do wyrobu dżemów, konfitur, nalewek, soków, win. Owoce są chętnie zjadane przez ptaki.

Sambucus nigra `Laciniata` - bez czarny
Sambucus nigra `Laciniata` – bez czarny

Rozmnażanie: Wysiew nasion jesienią lub po stratyfikacji, sadzonki zielne i zdrewniałe.

Odmiany:

  • `Aurea` – liście złociste;
  • `Laciniata` – liście postrzępione

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.