Schisandra chinensis - cytryniec chińskiPochodzenie i opis: Roślina leśna (wilgotne podszycie w okolicy strumieni). Rośnie dziko w Chinach i Japonii. Jest pnączem, które przytwierdza się do podpory za pomocą owijających się lewoskrętnie pędów. Rośnie niezbyt szybko, może dorastać do kilku metrów. Młode pędy są bardzo wiotkie i kruche. Liście są owalne, błyszczące, dość duże, ciemnozielone, na jesieni przebarwiają się na żółto. Cała roślina intensywnie cytrynowo pachnie. Jest najczęściej jednopienna o kwiatach rozdzielnopłciowych (oddzielnie kwiaty męskie, osobno żeńskie). W zależności od uprawy i warunków pogodowych w danym sezonie mogą przeważać albo jedne albo drugie kwiaty. W miarę wieku rośliny przybywa kwiatów żeńskich (początkowo prawie wszystkie są męskie). Zdarzają się też osobniki dwupienne (oddzielnie osobnik męski i żeński). Kwiaty nie mają znaczenia zdobniczego, są białe i niepozorne, zebrane w kątach liści po kilka, delikatnie pachną. Kwitnienie w V. Owoce jaskrawo czerwone (na zdjęciu jeszcze zielone, początek VI, na jesieni zrobię zdjęcie dojrzałych), ułożone w pseudo-groniastych owocostanach, pojawiają się w VII-IX. Owoce są jadalne i pojawiają się tylko na pędach podpartych (pędy płożące nie owocują).

Dekoracyjność: Pnącze ozdobne z owoców – jaskrawo czerwone jagody, gęste ulistnienie.

Wymagania: Gatunek dość wymagający. Co prawda starsze okazy są całkowicie mrozoodporne (mogą przemarzać młode i świeże przyrosty), ale cierpią zimą z powodu suszy fizjologicznej. Wymaga miejsc dobrze oświetlonych (ale nie pełnego słońca), zacisznych, ciepłych i osłoniętych oraz żyznych, bogatych w próchnicę gleb. Nie znosi gleb zlewnych, niezdrenowanych. W szkółkach, przy kupnie, należy zwrócić uwagę na możliwość dwupienności – jeżeli kupujemy roślinę dwupienną należy kupić osobniki obu płci i posadzić obok siebie (tylko wtedy będziemy cieszyć się owocami). Na wiosnę warto skrócić pędy w celu rozkrzewienia. Pędy wymagają systematycznego przyginania do podpór – tylko wtedy kwitną i owocują.

Zastosowanie: Oryginalne, mało znane pnącze. Pięknie prezentuje się na ogrodzeniach, altanach, pergolach. Uprawiany jako roślina użytkowa. Owoce zawierają witaminę C, są smaczne, słodko-kwaśno-gorzkie, doskonale nadające się na przetwory (dżemy, soki, galaretki) oraz nalewki. Owoce mają też znaczenie lecznicze – podnoszą witalność organizmu, wspomagają oddychanie i obniżają ciśnienie krwi. Z suszonych liści i kory można sporządzać napary wzmacniające. Gatunek bardzo popularny w krajach byłego ZSRR.

Rozmnażanie: Odrosty korzeniowe, odkłady poziome, sadzonki zielne, wysiew namoczonych i stratyfikowanych nasion (rośliny zaczynają kwitnąć średnio po 5 latach).


Inne drzewa i krzewy:

{module Artykuły-drzewa i krzewy}


 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *