Tropaeolum majus – nasturcja większa


Tropaeolum majus - nasturcja większa
Tropaeolum majus – nasturcja większa

Dekoracyjność: Kwiaty nasturcji są w ciepłych odcieniach ognia, roślinę odznacza gęste ulistnienie.

Pochodzenie: Ameryka Południowa – tam jest byliną (rośliną wieloletnią).

Opis: Wysokość w zależności od odmiany – od 20 cm dla odmian o pokroju kulistym do 300 cm – odmiany pnące i płożące. Pędy i liście są soczyste, gładkie, kruche, bardzo często pnące. Liście są okrągłe, wgłębione w środku, osadzone na długim ogonku. Liście są gęste i stanowią poza kwiatami element dekoracyjny nasturcji. Wyselekcjonowano też odmiany o liściach biało i żółto zielonych.

Kwiaty osadzone są pojedynczo w kątach liści na szypułkach, są pięciopłatkowe, niesymetryczne. Płatki zebrane są od spodu w charakterystyczną ostrogę. Barwa kwiatów jest najczęściej pomarańczowa lub żółta, rzadziej ceglasta. Płatki kwiatów mają ostry smak przypominający rzeżuchę i są często używane do przyprawiania potraw. Kwitnienie jest długie – całe lato, aż do pierwszych przymrozków.

Nasiona: Duże pomarszczone, jasno brązowe orzeszki, wykorzystywane w kuchni (8-20 sztuk/1g).

Wymagania: Stanowisko słoneczne do półcienistego, ciepłe. Gleba powinna być dość żyzna, próchniczna, najlepiej gliniasto-piaszczysta, o odczynie obojętnym. Nie lubi zbyt wilgotnej i zbyt przenawożonej gleby (słabiej kwitnie) , a na stanowiskach zacienionych słabiej kwitnie. W czasie suszy wymaga systematycznego podlewania. Nasturcja jest uwielbiana przez mszyce, szczególnie w suche lata. Nie gardzą nią również pchełki ziemne i gąsienice motyli.

Zastosowanie: Odmiany niskie są wykorzystywane na kwietnikach, jako roślina okrywowa, a także do obsadzania skrzynek balkonowych. Może być stosowana jako kwiat cięty do niewielkich bukiecików, choć kwiaty nie należą do najtrwalszych w wazonie.Wysokie odmiany są doskonałe jako roślina pnąca na altanach i płotach oraz zwisająca z pojemników. Ma zastosowanie także w kuchni – zarówno płatki kwiatów (do sałatek – ładna barwa, ostry, rzeżuchowy smak), jak i nasiona (w occie przypominają w smaku kapary)

Uprawa: Wysiew punktowo po 2-3 nasiona do gruntu w V/VI (po majowych przymrozkach). Można też przyspieszyć kwitnienie poprzez wysiew nasion w IV do doniczek (po kilka sztuk do jednej doniczki) pod osłonami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.