Ananas comosus – ananas jadalny


Ananas comosus - ananas jadalny
Ananas comosus – ananas jadalny
Pochodzenie i opis

Ananas comosus – ananas jadalny pochodzi z Brazylii, rośnie dziko w strefie zwrotnikowej. W warunkach naturalnych dorasta do 1,5 metra, w uprawie doniczkowej zaledwie do ok. 60 cm. Wytwarza rozetę sztywnych liści (typowy wygląd większości doniczkowych z rodziny bromeliowatych). W uprawie szczególnie cenne są odmiany o liściach z białymi paskami (`Variegata`, `Aureovariegatus`).

Ananas jest rośliną doniczkową do pomieszczeń. Ma dekoracyjne sztywne pióropuszowate liście.

Na wierzchołku sztywnego bezlistnego pędu tworzy się zbity kwiatostan, a następnie znany nam wszystkim owocostan ananasa. Z owocostanu wyrasta pióropusz liści, z których możemy uzyskać nową roślinę. Po kwitnieniu i owocowaniu rozeta mateczna zamiera, ale najczęściej wokół niej tworzą się liczne rozety potomne.

Ananas - liczne rozety potomne
Ananas – liczne rozety potomne
Wymagania i uprawa

Mimo swojego tropikalnego pochodzenia całkiem dobrze toleruje warunki domowe. Najlepiej czuje się w miejscu dobrze oświetlonym, ale nie na pełnym słońcu. Wymaga temperatury powietrza ok. 23oC latem i ok. 20oC zimą. Nie jest wymagający co do podłoża, wystarczy typowa ziemia kwiatowa z kwiaciarni. Wymaga regularnego podlewania latem. Nie znosi nadmiaru wody w podstawce – korzenie bardzo łatwo gniją. Dobrze reaguje na zraszanie, szczególnie zimą przy włączonym centralnym ogrzewaniu.

Ananasa najlepiej rozmnaża się przez oddzielanie rozet potomnych podczas przesadzania rośliny. Przez sadzonkowanie rozety nad owocem. Sadzonka pozbawiona resztek miąższu i dolnych liści ukorzenia się w wysokiej temperaturze i wilgotności (najlepiej w mini tuneliku foliowym lub pod słoikiem). Korzenie pojawiają się po ok. 2 tygodniach.

Zastosowanie

Ananas to bardzo oryginalna roślina doniczkowa. Owocujące pędy wykorzystywane są w kompozycjach florystycznych. Owoce odmian doniczkowych najczęściej zawiązują się w szklarniach i w takiej postaci są sprzedawane. Owoce są nieduże, kwaśne i mają bardziej charakter dekoracyjny niż jadalny.


 

0

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rośliny ozdobne