Leucothoë keiskei – kiścień japoński

Leucothoë keiskei – kiścień japoński


Leucothoë keiskei - kiścień japoński

Występowanie i opis

Leucothoë keiskei – kiścień japoński rośnie dziko w Japonii. Należy do rodziny wrzosowatych, jest więc krewnym wrzosów, wrzośców i krzewów z rodzaju Rhododendron.

Kiścień japoński jest niewielkim, szerokim krzewem, dorasta zaledwie do ok. 0,5 metra. Wytwarza długie, łukowato wygięte pędy. Liście są lancetowate, ostro zakończone, skórzaste, zimozielone. 

Kiścień jest jednym z najpiękniej przebarwiającym się krzewów w ogrodzie wrzosowiskowym. Jesienią i zimą liście kiścienia przybierają intensywny czerwony kolor.

Kiścień wytwarza w VI białe, bardzo ładne kwiaty przypominające kwiaty pierisów czy wrzośców. Są one rozdęte, zebrane w grona od spodniej strony pędów. Są przez to mało widoczne i nie stanowią głównej ozdoby rośliny.

Wymagania i uprawa

Najlepiej rośnie w miejscach zacisznych, półcienistych. Wprawdzie na pełnym słońcu liście ładniej wybarwiają się na czerwono, ale zimą istnieje większe ryzyko wysychania. Niestety stosunkowo duże, zimozielone liście łatwo parują i w ostre bezśnieżne zimy roślinie zagraża susza fizjologiczna. Dobrze znosi warunki miejskie. 

Kiścień najlepiej rośnie na glebie próchnicznej, stale lekko wilgotnej, o odczynie kwaśnym. Doskonale reaguje na coroczne uzupełnianie gleby o kompost, ziemię liściową, kwaśny torf lub korę sosnową. Ponieważ ma płytki, szeroki system korzeniowy to wymaga corocznego ściółkowania. Zapobiegnie to nadmiernej utracie wody, ochłodzi latem, a ogrzeje zimą system korzeniowy. Przed zimą warto rośliny obficie podlewać. Młode rośliny warto na zimę okrywać włókniną. Dobrze znosi cięcie. 

Kiścień rozmnaża się przede wszystkim przez sadzonki półzdrewniałe sporządzane w VIII.

Zastosowanie

Kiścień doskonale prezentuje się na wrzosowiskach, w zestawieniu z wrzosami, wrzoścami, różanecznikami, azaliami i pierisami. Może być też sadzony na rabatach bylinowych i w jesiennych zestawieniach kolorystycznych.

Pędy kiścienia bardzo długo utrzymują świeżość po ścięciu (nawet do 2 miesięcy) dlatego coraz częściej wykorzystywane są jako zieleń cięta we florystyce.

0

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rośliny ozdobne