Monstera deliciosa, Philodendron pertusum – monstera wonna


Monstera deliciosa - monstera wonna

Pochodzenie i opis

Monstera deliciosa – monstera wonna rośnie dziko w Meksyku, gdzie jest epifitycznym pnączem.

Monstera jest rośliną doniczkową uprawianą w pomieszczeniach. Jej ozdobą są ogromne, mocno wcinane („dziurawe”) liście.

Monstera może dorastać do kilku metrów. Pędy ma grube, mocne, częściowo zdrewniałe. Wytwarza liczne, nieraz bardzo grube i niezbyt dekoracyjne korzenie powietrzne, dzięki którym roślina dodatkowo pobiera wilgoć z powietrza. Część korzeni dotyka podłoża, stanowi podporę rośliny i przejmuje rolę korzeni podziemnych. Młode liście są małe, sercowate, bez wcięć. Liście starsze są bardzo duże, ciemnozielone, skórzaste, z licznymi wcięciami i otworami.W mieszkaniu rzadko kwitnie, w szklarniach dość często pojawiają się duże kolby z białą pochwą. Owoce to jagody zebrane na kolbie podobnie jak ziarna kukurydzy, jadalne i smaczne (ananasowo-bananowe). Jagody zawierają kryształy szczawianu wapnia (rafidy), które podczas jedzenia kaleczą śluzówki jamy ustnej i gardła. Wyhodowano już odmiany zawierające mniej rafidów.

Monstera deliciosa - monstera wonna
Monstera w tropikalnej szklarni osiąga ogromne rozmiary
Wymagania i uprawa

Monstera to gatunek łatwy w uprawie. Najlepiej czuje się w miejscach ciepłych i wilgotnych, w rozproszonym świetle. Przy zbyt małej ilości światła rozwijają się liście bez wcięć i otworów, a międzywęźla są nadmiernie wyciągnięte. Bardzo dobrze reaguje na regularne spryskiwanie i mycie liści. Zbyt suche powietrze (szczególnie zimą w ogrzewanych mieszkaniach) powoduje zasychanie brzegów liści. Podłoże powinno być żyzne, próchniczne, o lekkiej strukturze, kwaśne lub lekko kwaśne. Bardzo dobrze reaguje na systematyczne, cotygodniowe zasilanie nawozami wieloskładnikowymi (np. Florovitem). Nie należy usuwać zwisających korzeni czepnych, mimo iż nie zawsze wyglądają efektownie.

Monsterę rozmnaża się przez sadzonkowanie fragmentów pędów. Można też rozmnażać monsterę przez wysiew świeżych nasion, które kiełkują po ok. 3-4 tygodniach.

Zastosowanie

Najczęściej stosowana jest jako duża roślina stojąca z podpartymi pędami, rzadziej zwisająca ze względu na duży ciężar pędów. Doskonale nadaje się do dużych pomieszczeń użyteczności publicznej (biura, sale wystawowe, centra handlowe).


0

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Rośliny ozdobne