Oenothera missouriensis – wiesiołek missouryjski


Oenothera missouriensis – wiesiołek missouryjski
Oenothera missouriensis – wiesiołek missouryjski

Pochodzenie i opis: Ameryka Północna. Tworzy silne korzenie, dorastające nawet do 100 cm. Wysokość 20-30 cm. Tworzy pokładającą się kępę. Pędy ścielące się. Liście skórzaste, jasnozielone. Kwiaty bardzo duże, żółte, pachnące, wyrastające z kątów liści. Otwierają się tylko wieczorem i pozostają otwarte do rana. Kwitnienie w VI-IX. Ładnie wyglądają również nie otwarte jeszcze pąki, często czerwono nakrapiane. Owocem jest czterokanciasta torebka. Gatunek późno wyrastający wiosną.

Wymagania: Stanowisko słoneczne, ciepłe. Gleba raczej sucha, gliniasta, wapienna i raczej ciężka, dobrze zdrenowana. Gatunek wytrzymały na mróz.

Uprawa: Ze względu na głęboko sięgające korzenie źle znosi przesadzanie i dzielenie. Rozmnażanie: Przez wysiew nasion w VI-VII lub wczesną wiosną. Nasiona są duże i łatwo kiełkują. Przez sadzonki latem.

Zastosowanie: Nasłonecznione ogródki skalne, suche murki, obwódki. Zasuszone owoce nadają się do suchych bukietów. Roślina lecznicza ze względu na zawartość olejki zapobiegającego miażdżycy.


POZOSTAŁE GATUNKI:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.