Paeonia lactiflora, Paeonia chinensis – piwonia chińska


Paeonia lactiflora, Paeonia chinensis - piwonia chińska
Paeonia lactiflora, Paeonia chinensis – piwonia chińska

Pochodzenie: Dziki gatunek pochodzi z Chin. Piwonie uprawne są mieszańcami.

Opis: Długowieczna, silnie rozrastająca się bylina. Dorasta do 100 cm. Tworzy z wiekiem ogromną karpę. Pędy lekko zaczerwienione, sztywne, drewnieją u nasady. Korzenie mocne, grube, przypominające marchew. Liście wcinane, bardzo gęste. Kwiaty pojedyncze lub pełne, na wierzchołku długiego pędu kwiatostanowego, silnie pachnące olejkiem różanym, różowe, czerwone, białe. Kwitnie w drugiej połowie maja.

Wymagania: Jest to gatunek dość wymagający, ale odwdzięczający się wspaniałym kwitnieniem, jeśli się już „zadomowi”. Wymaga gleby dobrze uprawionej, głębokiej (wiele lat rośnie w jednym miejscu), o odczynie lekko kwaśnym. Nie znosi wody stagnującej w okolicy korzeni, mięsiste korzenie łatwo wtedy gniją. Piwonie pięknie kwitną jedynie w miejscach dobrze oświetlonych i zacisznych. Źle wybrane miejsce i niestarannie przygotowana gleba mogą wpłynąć na to, że piwonia nigdy nie zakwitnie w naszym ogrodzie! Dużym błędem jest zbyt głębokie sadzenie, gdy rosną zbyt głęboko stają się coraz mniejsze i przestają kwitnąć. Ponieważ wytwarzają dużą masę zieloną to wymagają systematycznego podlewania (choć dobrze znoszą okresy suszy) i nawożenia (należy stosować nawozy nie zawierające wapnia). Dobrze reaguje na nawożenie organiczne gnojowicą lub rozłożonym (nigdy nie świeżym!) obornikiem albo kompostem – nawozy te rozkładamy wokół roślin jesienią. W czasie kwitnienia wymagają podwiązywania lub podpierania, można docelowo przygotować metalowe obręcze, które wstawia się na roślinę w momencie jej intensywnego wzrostu. Piwonia dobrze znosi nasze zimy. Jest rośliną długowieczną, im dłużej rośnie w jednym miejscu, tym obficiej kwitnie. Nie lubi przesadzania, potrafi zamanifestować ten zabieg zaprzestaniem kwitnienia.

Rozmnażanie: Najprostszym sposobem rozmnażania jest podział karpy. Wykonujemy to na przełomie VIII i IX. Dzielimy na fragmenty 3-5 pąkowe, ze 1-3 zdrowymi korzeniami marchwiastymi. Do dzielenia używamy mocnych narzędzi (ostry szpadel, duży nóż, siekierka), gdyż karpy są bardzo trudne do podziału. Jeżeli korzenie są mocno oblepione ziemią, to warto przed podziałem karpę dokładnie opukać pod bieżącą wodą (lepiej wtedy widzimy pąki i korzenie). Nowe rośliny sadzimy na tyle płytko, aby pąki znajdowały się tuż przy powierzchni, nie głębiej niż 5 cm pod powierzchnią gleby. Posadzone zbyt głęboko mogą nigdy nie zakwitnąć. Rozmnożone rośliny, szczególnie bardzo intensywnie,  mogą nie kwitnąć przez parę lat. Więcej o rozmnażaniu prze podział przeczytasz w artykule Dzielimy piwonie.

Zastosowanie: Gatunek, którego nie powinno zabraknąć w żadnym średnim i dużym ogrodzie (roślina silnie rozrasta się i wymaga sadzenia w rozstawie ok. 100 cm x 100 cm). Doskonale prezentuje się na rabacie graniczącej z trawnikiem, jest ozdobna przede wszystkim w czasie kwitnienia, ale także pięknie prezentuje się po kwitnieniu, jako kępa ciemno zielonych, mocno ulistnionych pędów. Kwiaty w fazie lekko rozwiniętego pąka można ścinać do wazonu (trwałość w wazonie – ok. 10 dni).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.