Phaseolus coccineus – fasola wielokwiatowa
Pochodzenie i opis
Phaseolus coccineus – fasola wielokwiatowa jest silnym pnączem ozdobnym z liści i kwiatów. Rośnie dziko w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej. Dorasta do 4 m. Jest gatunkiem silnie i szybko rosnącym. Pędy nie rozkrzewiają się. Mocno owijają się wokół podpory. Liście są duże, sercowate, złożone z trzech listków.
Fasola wielokwiatowa jest szybko rosnącym pnączem jednorocznym wysiewanym wprost do gruntu.

Kwiaty są czerwone lub białe, podobne w budowie do kwiatów krewniaka – groszku pachnącego. Kwiaty są zebrane w groniasty kwiatostan. Fasola kwitnie całe lato. Owocem jest długi strąk. Nasiona są podobne do nasion fasoli jadalnej. Są duże (1-2 sztuki/1 g). Mają najczęściej marmurkowy rysunek i są jadalne.

Wymagania i uprawa
Stanowisko powinno być słoneczne i ciepłe, gdyż fasola to roślina wybitnie ciepłolubna. Ma stosunkowo małe wymagania glebowe, ale najbardziej odpowiada jej gleba żyzna i przepuszczalna. W czasie suszy wymaga podlewania. Cierpi z powodu majowych przymrozków.
Nasiona wysiewamy do gruntu w IV/V, najlepiej gniazdowo po 3-5 nasion wokół podpory. W razie przewidywanych przymrozków trzeba młode siewki zabezpieczyć.

Zastosowanie
Fasola jest cenną rośliną do okrywania wysokich płotów, altan i pergoli. Można dzięki niej utworzyć szybką osłonę na balkonach i tarasach.