Pigwowiec i pigwa

to rodzaje podobne właściwie tylko z nazwy i to z polskiej. Pigwowiec po łacinie to Chaenomeles, a pigwa – Cydonia. Oba rodzaje należą do rodziny różowatych (Rosaceae), tej samej co róże, jabłonie i wiele innych. Ponadto oba rodzaje mają podobne azjatyckie pochodzenie.

Pigwowiec jest niewielkim ciernistym krzewem, a pigwa wysokim krzewem lub niewielkim drzewem.

Liście pigwowca są niewielkie, błyszczące, skórzaste z charakterystycznymi przylistkami. Liście pigwy są znacznie większe, pokryte miękkimi włoskami.

Zarówno pigwowiec jak i pigwę można zaliczyć do roślin ozdobnych z kwiatów, choć niewątpliwie wygrywa tu pod względem dekoracyjności pigwowiec. Ma on mnóstwo ogrodowych odmian o tak pięknych barwach kwiatów, że aż zatyka dech w piersiach. Najchętniej uprawiane są odmiany o kwiatach ceglastoczerwonych i pomarańczowych, są też odmiany kwitnące w różnych odcieniach różu a nawet bieli. Kwiaty pojawiają się w kwietniu, kwitnienie poszczególnych odmian przeciąga się na maj. Kwiaty pigwy są zdecydowanie większe, bladoróżowe, podobne do kwiatów jabłoni. Pigwa zaczyna kwitnienie na początku maja, nieco później niż pigwowce.

Zarówno pigwowiec jak i pigwa wytwarza jadalne owoce – pigwowiec niewielkie, żółte, twarde „jabłuszka”, a pigwa duże, omszone, twarde „jabłko-gruszki”. Owoce obu rodzajów dojrzewają we wrześniu i nadają się na marmolady, dżemy i nalewki. Pigwa jest amatorską rośliną sadowniczą, stosunkowo rzadko uprawianą w ogrodzie ozdobnym. Pigwowiec natomiast gości w prawie każdym ogrodzie ozdobnym, jako roślina o dekoracyjnych kwiatach, owocach i liściach.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *