Tropaeolum majus – nasturcja większa

Pochodzenie i opis
Tropaeolum majus – nasturcja większa pochodzi z Ameryki Południowej. Jest tam byliną. Osiąga, w zależności od odmiany, wysokość 20 cm dla odmian o pokroju kulistym do 300 cm dla odmian pnących i płożących.
Nasturcja jest byliną, traktowaną w naszych ogrodach jako roślina jednoroczna wysiewana wprost do gruntu.
Pędy i liście są soczyste, kruche i bardzo często pnące. Liście są okrągłe, wgłębione w środku, osadzone na długim ogonku. Są one gęsto osadzone na roślinie i stanowią poza kwiatami element dekoracyjny nasturcji. Wyselekcjonowano też odmiany o liściach biało i żółto zielonych.

Kwiaty osadzone są pojedynczo w kątach liści na szypułkach, są pięciopłatkowe, niesymetryczne. Płatki zebrane są od spodu w charakterystyczną ostrogę. Kwiaty są najczęściej pomarańczowe lub żółte, rzadziej ceglaste. Płatki kwiatów mają ostry smak przypominający rzeżuchę i są często używane do przyprawiania potraw. Kwitnienie trwa całe lato i część jesieni – aż do pierwszych przymrozków. Nasiona są duże, pomarszczone, jasno brązowe. Są one wykorzystywane w kuchni (8-20 sztuk/1g).
Wymagania i uprawa
Stanowisko powinno być słoneczne, ewentualnie półcieniste, ale ciepłe. Preferuje glebę dość żyzną, próchniczną, najlepiej gliniasto-piaszczystą, o odczynie obojętnym. Nie lubi zbyt wilgotnej i zbyt przenawożonej gleby. Wtedy słabiej kwitnie. W czasie suszy wymaga systematycznego podlewania. Nasturcja jest uwielbiana przez mszyce, szczególnie w suche lata. Nie gardzą nią również pchełki ziemne i gąsienice motyli.
Nasiona wysiewamy punktowo po 2-3 nasiona do gruntu w V/VI, po majowych przymrozkach.
Można też przyspieszyć kwitnienie poprzez produkcję rozsady. Nasiona wysiewamy wtedy w IV pod osłonami. Wysiewamy po kilka sztuk do jednej doniczki.
Zastosowanie
Odmiany niskie są wykorzystywane na kwietnikach, jako roślina okrywowa. Można także wykorzystywać nasturcję do obsadzania skrzynek balkonowych. Nasturcja jest stosowana jako kwiat cięty do niewielkich bukiecików, choć kwiaty nie należą do najtrwalszych w wazonie. Wysokie odmiany są doskonałe jako roślina pnąca na altanach i płotach oraz zwisająca z pojemników.
Nasturcja ma też zastosowanie w kuchni. Płatki kwiatów mają ostry smak i piękny kolor. Dlatego też dodaje się je do sałatek. Nasiona można konserwować w occie – przypominają w smaku kapary.
