Viola cornuta – fiołek rogaty

Pochodzenie i opis: Forma uprawna, której gatunek wyjściowy pochodzi z Pirenejów. Wysokość do 25 cm. Wytwarza pełzające rozłogi. Tworzy niskie kępy. Pędy silnie rozgałęzione. Łodygi trójkanciaste, płożące się i lekko wzniesione. Liście małe, okrągławe, ciemnozielone i błyszczące. Kwiaty największe ze wszystkich fiołków i liczne, podobne do kwiatów bratków ogrodowych. Kwiaty duże, różnobarwne, w zależności od odmiany, osadzone na długich bezlistnych szypułkach. Kwitnienie w V-IX.
Wymagania: Stanowisko słoneczne, ale chłodne. Nie znosi upałów. Gleba niezbyt żyzna, gdyż przy zbyt dużej ilości nawozów roślina słabiej kwitnie i gorzej zimuje. Nie znosi nadmiaru wilgoci w glebie.
Uprawa: Podlewać w okresach suszy. W V-VI warto przyciąć pędy, aby pobudzić rośliny do ponownego kwitnienia we IX-X. Na zimę warto przykryć gałązkami drzew iglastych.
Rozmnażanie: Przez podział rozrośniętych roślin wiosną przed kwitnieniem albo latem, lub z sadzonek pędowych. Większość odmian można spokojnie rozmnożyć z nasion wysiewanych zaraz po zbiorze. Kiełkowanie po 14-20 dniach.
Zastosowanie: Stosowany w ogródkach skalnych, na rabatach, w ogródkach wiejskich, jako kwiat cięty.